Elikagaien burdin biodisponibilitatea
Urdampilleta Otegui, Aritz; Gómez-Zorita, Saioa; Martínez Sanz, Jose M.
- Argitalpen urtea:
- 2012
- Argitalpen tokia:
- Donostia-San Sebastián
- ISSN:
- 1577-8533
Laburpena
Jakien burdinaren biodisponibilitatea, xurgatu eta gorputzak erabilitatako burdin (Fe) kantitatea da. Biodisponibilitatean eragiten duen faktore nagusia Fe-ren forma kimikoa (Hemo edo Ez-Hemo) eta honen xurgapenean eragiten dituzten beste faktore dietetiko-nutrizionalak dira. Hau dela eta honen xurgapena handiagotu edo murrizten dituzten egoera fisiologiko zein komposatuak hartu behar ditugu kontutan. Anemian ferropenikoen prebentzio edo tratamendurako eta zenbait egoera fisiologikoetan (haurdunaldia, adoleszentzia edo kirolariak kasu) burdin galera handiak izaten dira, eta oso garrantzitsua iruditzen zaigu faktore dietetiko-nutrizional hauek kontutan edukitzea, anemia ferropeniko egoerei aurre egiteko.Erregistratu eta jaitsi Eusko Ikaskuntzaren argitalpenak
Erregistratuta nago. Kontura sartu